Borstílus

A balaton-felvidéki jellemzően fehérbor, melynek színe a halvány szalmasárgától a halvány aranysárgáig változik. Illatában karakteresen az ásványos illatjegyek jelennek meg, melyek kiegészülnek a fehér virágok (akác, hársfavirág, jácint, narancsvirág) illatjegyeivel. Gerincét az érett, elegáns, ugyanakkor élénk savak adják, melyek kóstolást követően hosszan a szájban maradnak.

Termőhely

Termőterülete a Balaton északi partjának elsősorban a második hegyvonulatához tartozó területeken található. A szőlőtermelés a Pannon-tenger mészkő padozatán létrejött, völgyekkel szabdalt domboldalain alakult ki, esetenként 10 %-nál meredekebb lejtőkön. Balatonederics, Balatonhenye, Csabrendek, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hegyesd, Hévíz-Egregy, Köveskál, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nemesvita, Rezi, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Uzsa, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Zalahaláp települések szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma

A Balaton-felvidék kontinentális éghajlatát jelentősen befolyásolja a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a termőterület déli oldalán elnyúló Balaton. A forró nyári napokon a Balaton felől feláramló levegő temperálja a klímát. Esténként az erdősapkákból és különösen a Bakonyból, valamint a Keszthelyi-hegységből kiáramló hűvös erdei levegő hűti le a szőlősorokat. A Balaton-felvidéken az éves napsütéses órák száma átlagosan 1950-2000, az évi középhőmérséklet 11-12°C. Az átlagos éves csapadékmennyiség 650 mm, melyből a tenyészidőszak alatt 420 mm hullik.

Talaj

Dolomiton fekvő pannonagyagon, homokkő- málladékon, löszön és pleisztocén homoktakarón, cerithiumos mészkövön, triászmészkövön, márgán, pannonhomokon, agyagon, bazalttufa-keveréken kialakult rendzina, valamint agyagbemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, csernozjom barna erdőtalajok, köves és földes kopárok jellemzik.

Fő szőlőfajták

olasz rizling, szürkebarát, chardonnay, Irsai Olivér, zöld veltelíni, sauvignon blanc, rizlingszilváni, zenit, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos

Engedélyezett szőlőfajták területe (2019)

785 hektár

Borturisztika

Turisztikailag az apelláció legnagyobb látványossága a Hévízi-tó, a sümegi vár és a Káli-medence. A szőlőterületek mintegy közrefogják a Badacsony apelláció szőlőit, így az ott fontos látnivalók tulajdonképpen ennek a régiónak a mértani középpontjában helyezkednek el. A Keszthelyi- hegység barlangtúrával és erdei ösvényekkel, a Badacsonyhoz tartozó Tapolca pedig a csodás tavasbarlanggal várja a kirándulni vágyókat.